Hiivatulehdus on usein seurausta antibioottikuurista

hiivatulehdus

 

Emättimen hiivatulehdus on yleinen ja ikävä emätintulehdus. Hiivatulehdus aiheutuu, kun Candida albicans -niminen hiivasieni kasvaa liikaa. Sille altistavia tekijöitä ovat muun muassa antibioottien tai ehkäisypillereiden käyttö, raskaus, diabetes ja immuunivajaustilat, tiukat housut ja hengittämättömät siteet tai suojat, liian tiheät alapesut sekä saippuan käyttö alapesussa.

 

Hiivatulehduksen oireet

Hiivatulehdukselle tyypillisiä oireita ovat kokkaremainen, vaalea, seinämiin tarttuva tuoksuton valkovuoto, voimakas kirvely, kutina tai ärsyttävä tunne. Lisäksi ulkosynnyttimien limakalvolla voi olla pieniä haavaumia ja punoitusta. Vuodon ollessa pahanhajuista, voi kyseessä olla bakteerivaginoosi.

 

Hiivatulehduksen hoito

Mikäli tunnistat hiivatulehduksen oireet tai olet aiemmin sairastanut emättimen hiivatulehduksen, voit hoitaa sitä itselääkinnällä. Hiivatulehduksen itsehoitoon suositellaan klotrimatsolia sisältäviä emätinpuikkoja tai emätinvoidetta. Hoidon kesto on 1-3 päivää, valmisteesta riippuen. Itsehoitoon on myös saatavilla suun kautta otettava flukonatsolikapseli. Oireiden uusiutumisen ehkäisemiseksi on suositeltavaa käyttää ilmavia alusvaatteita ja kokeilla kuukautisten aikana siteiden sijasta tamponia tai kuukuppia. Myös voimakkaasti hajustettujen hygieniatuotteiden käyttöä sekä paljon sokeria sisältävien ruokien syöntiä tulisi välttää.

Hiivasieni ja bakteerivaginoosi esiintyvät usein samanaikaisesti. Pelkän hiivatulehduksen hoito ei tällöin poista ongelmaa kokonaan. Lue täältä lisää bakteerivaginoosin oireista ja hoidosta.

Lääkärin vastaanotolle on syytä hakeutua, mikäli olet raskaana, sinulla on oireita ensimmäistä kertaa, olet alle 16- tai yli 60-vuotias, oireisiin lukeutuu kuume tai alavatsakivut, tai jos myös kumppanillasi on oireita. Lääkärin puoleen on syytä kääntyä myös, jos oireet eivät itsehoidon avulla lievenny kolmen vuorokauden jälkeen.

Hiivatulehduksen hoitoon käytetyn lääkekuurin jälkeen Lactal Balansia voi käyttää intiimialueen luonnollisen pH-tasapainon ylläpitoon ja oireiden palaamista ennaltaehkäisemään pakkauksen ohjeen mukaisesti. 

 


Lähde: 

Tiitinen A. Emättimen hiivatulehdus. www.terveyskirjasto.fi. Lääkärikirja Duodecim. Kustannus Oy Duodecim 19.10.2023