Bakteerivaginoosin oireita pahanhajuinen vuoto ja ärsytys

bakteerivaginoosin oireet

 

Emättimen bakteeritasapainon häiriö eli bakteerivaginoosi on yhtä yleinen emätintulehdus kuin perinteisesti tunnetumpi hiivatulehdus. Arviolta noin joka neljäs nainen kärsii bakteeritasapainon häiriöstä jossain vaiheessa elämäänsä.

Bakteerivaginoosiin on useimmiten syynä intiimialueen kohonnut pH-arvo. pH-arvon kohotessa maitohappobakteerien määrä voi vähentyä. Emättimessä normaalisti olevat maitohappobakteerit ovat hyödyllisiä, limakalvoa puolustavia bakteereja, jotka muodostavat intiimialueen happamuutta lisääviä maitohappoja. Maitohappobakteerien määrän vähentyessä haitallisten anaerobisten bakteerien määrä kasvaa. Bakteerivaginoosissa emättimen bakteerimäärä voi kasvaa jopa 1 000-10 000-kertaiseksi.

Kohonnut pH-arvo voi johtua esimerkiksi yhdynnästä, kylvystä tai pitkittyneistä kuukautisista. Myös antibiootti- ja penisilliinihoitojaksot voivat vaikuttaa intiimialueen bakteeritasapainoon. Bakteerivaginoosissa ei ole kyse bakteeritartunnasta tai sukupuolitaudista.

 

Bakteerivaginoosin oireet

Bakteerivaginoosin tavallisin oire on pahanhajuinen ja runsas valkovuoto. Vuoto on usein tasaista ja jopa maitomaista tai harmahtavaa. Haju taas on tyypillisesti tympeä, kalamainen, ja se voi pahentua esimerkiksi yhdynnän jälkeen. Oireisiin voi liittyä lievä kutina. Bakteerivaginoosi voi myös olla täysin oireeton.

 

Bakteerivaginoosin hoito

Bakteerivaginoosia hoidettaessa on tärkeää noudattaa hyvää henkilökohtaista hygieniaa. Samalla tulisi kuitenkin välttää liian tiheitä pesuja sekä saippuan käyttämistä alapesuissa.

Apteekista saatavat Lactal Balans -tuotteet sisältävät maitohappoa emättimeen annosteltavana geelinä tai emätinpuikkoina. Maitohapon vaikutuksesta emättimen kohonnut pH-arvo laskee normaalille tasolle. Lactal Balans -tuotteet sisältävät myös glykogeenia, joka ravitsee maitohappobakteereita ja edistää niiden kasvua. Lue täältä lisää Lactal Balansista ja sen käytöstä.

Bakteerivaginoosia voi myös ennaltaehkäistä käyttämällä Lactal Balansia esimerkiksi antibioottihoidon aikana tai kuukautisten jälkeen, jolloin bakteeritasapaino usein järkkyy. Tällä tavoin käytettynä Lactal Balans auttaa ylläpitämään emättimen normaalia pH-tasapainoa.

Lääkäriin on syytä hakeutua, mikäli olet raskaana, oireet ajoittuvat vaihdevuosiin, sinulla on oireita ensimmäistä kertaa tai ne jatkuvat pidempään, esimerkiksi toistuen lievinä aina kuukautisvuotojen jälkeen. Olethan yhteydessä lääkäriisi myös, mikäli oireisiin kuuluvat kipu intiimialueella tai alavatsassa, virtsaamisvaikeudet, kuume tai ylimääräinen verinen vuoto, jos myös kumppanillasi on oireita tai jos on syytä epäillä, että oireet johtuvat sukupuolitaudista.


 

Lähde: Terveyskirjasto, 2016