Bakteerivaginoosin oireita pahanhajuinen vuoto ja ärsytys

bakteerivaginoosin oireet

 

Emättimen bakteeritasapainon häiriö eli bakteerivaginoosi on yhtä yleinen emätintulehdus kuin perinteisesti tunnetumpi hiivatulehdus. Arviolta noin joka neljäs nainen kärsii bakteeritasapainon häiriöstä jossain vaiheessa elämäänsä.

Bakteerivaginoosiin on useimmiten syynä intiimialueen kohonnut pH-arvo. pH-arvon kohotessa maitohappobakteerien määrä voi vähentyä. Emättimessä normaalisti olevat maitohappobakteerit ovat hyödyllisiä, limakalvoa puolustavia bakteereja, jotka muodostavat intiimialueen happamuutta lisääviä maitohappoja. Maitohappobakteerien määrän vähentyessä haitallisten anaerobisten bakteerien määrä kasvaa. Bakteerivaginoosissa emättimen bakteerimäärä voi kasvaa jopa 1 000-10 000-kertaiseksi.

Kohonnut pH-arvo voi johtua esimerkiksi yhdynnästä, kylvystä tai pitkittyneistä kuukautisista. Myös antibiootti- ja penisilliinihoitojaksot voivat vaikuttaa intiimialueen bakteeritasapainoon. Bakteerivaginoosissa ei ole kyse bakteeritartunnasta tai sukupuolitaudista.

 

Bakteerivaginoosin oireet

Bakteerivaginoosin tavallisin oire on pahanhajuinen ja runsas valkovuoto. Vuoto on usein tasaista ja jopa maitomaista tai harmahtavaa. Haju taas on tyypillisesti tympeä, kalamainen, ja se voi pahentua esimerkiksi yhdynnän jälkeen. Oireisiin voi liittyä lievä kutina. Bakteerivaginoosi voi myös olla täysin oireeton.

 

Bakteerivaginoosin hoito

Bakteerivaginoosia hoidettaessa on tärkeää noudattaa hyvää henkilökohtaista hygieniaa. Samalla tulisi kuitenkin välttää liian tiheitä pesuja sekä saippuan käyttämistä alapesuissa.

Apteekista saatava Lactal Balans sisältää maitohappobakteereita emättimeen annosteltavina kapseleina, joiden vaikutuksesta emättimen limakalvon vastustuskyky paranee. Lactal Balans sisältää myös glykogeenia, joka ravitsee maitohappobakteereita ja edistää niiden kasvua. Lue täältä lisää Lactal Balansin käytöstä.

Bakteerivaginoosia voi myös ehkäistä käyttämällä Lactal Balansia esimerkiksi antibioottihoidon aikana tai kuukautisten jälkeen, jolloin bakteeritasapaino usein järkkyy. Tällä tavoin voi välttyä myös tulehduksen pahenemiselta.

Lääkärille on syytä hakeutua, mikäli olet raskaana, sinulla on oireita ensimmäistä kertaa, oireisiin kuuluu alavatsakivut, kuume tai ylimääräinen verinen vuoto, tai jos myös kumppanillasi on oireita.


 

Lähde: Terveyskirjasto, 2016